Itt vagyTartalom / Dányi katonák a Nagy Háborúban III.

Dányi katonák a Nagy Háborúban III.


Beküldte buborék - Ekkor: 2015 May 27

I.v.h. Dányi katonák 03.I.v.h. Dányi katonák 03.

A hadsereg magyar csapatai hihetetlen nehézségek mellett küzdötték előre magukat a Kárpátokban, ahol az ellenség a hegyvonulatokban mindenütt kitűnő védőállásokra talált. Lépésről lépésre kellet az egyik hegyet a másik után elfoglalni.
A Przemysl (ejtsd: psemisl) erőd egyike Európa három legnagyobb erődjének.( Antwerpen, Verdun után.)







I.v.h. Dányi katonák 04.I.v.h. Dányi katonák 04.

Az erőd az orosz hadsereg egyik valószínű fő előrenyomulási irányában levő, a San folyón átvezető hidakat és a galíciai városokat védte. A vár területe kb. 140 négyzetkilométer, a külső övvonal, amely a várost és a környékben 21 községet foglalta magában, 45 km hosszú volt és 17 erődítményből állt.
A belső védelmi rendszer további 21 erődítmény láncolatából állt, drót akadályokkal, aknamezőkkel, lövészárkokkal. A várban kereken 120 ezer főnyi katonaság volt.

Az erődöt első ízben 1914 szeptember közepétől október közepéig, másodszor 1914 november elejétől 1915 március 21-ig zárták körül az oroszok. Kilenc nagyszabású kitörés történt a két körülzárás alatt. Az első körülzárás alatt 3, a második alatt 6 kitörés történt.
Vér József részt vett az 1914. okt. 6. és 1915. március 18-i kirohanás harcaiban, a vár feladásakor 1915 márc. 23-án orosz hadifogságba esett. A legutolsó sikertelen kitörési kísérlet végeredménye 1914. márc. 17-18-19-én 5500 halott és sebesült magyar katona volt. A kiéheztetett várvédők az anyagi eszközöket és az erődítményt felrobbantották, március 23-án az erőd kapitulált, átadták az oroszoknak.

A  vasúti vagonoktól a lőszert és utánpótlást lőszeres kocsikon, málhás lovakon szállították a katonáknak. A katonák felszerelése puskából, hátibőröndből és 140 db lőszerből állt.

1914 szeptember 25-én az Uzsoki hágón át az oroszok Magyarország területére léptek, és okt. 4-én elfoglalták Máramarosszigetet, ahonnan csak október végére sikerült őket kiszorítani. Az Uzsoki hágó közelében, Fenyvesvölgyben esett fogságba 1914. október 8-án n.Dóczy Demeter.
A laborcfői ütközetben verték ki a honvédek az oroszokat az ország területéről. Laborcfő-Habura rutének és szlovákok lakta település fából épült házait a menekülő oroszok porig égették.
A laborcfői csatában sebesült meg vitéz Lázár András tizedes 1914. okt. 18-án.

Október végén az Árva megyéhez tartozó Jablonkánál esett orosz fogságba Kiss János. Jablonka az Árvai-medence északi felében a Fekete-Árva jobb partján fekszik, a Zubrica-patak torkolatánál.
A Dnyeszter  és Mlinuvka folyók közelében elterülő Novi-Sambor  és a Wolhynia fagyott mocsárvidékein esett fogságba 1914. nov. 16-án id. Szekeres József.

Ivangorod Varsótól 102 km-re található a Visztula és Vieprzs találkozásánál. Az oroszoknak sikerült Varsónál és Ivangorodnál a folyó bal partjára átjutni. Dankl tábornok serege elvesztette állományának a felét és 15 ezer foglyot hagyott az oroszok kezén. Az itteni makacs harcokban esett fogságba id. Dóczi János november 22-én.
A Kárpátok szörnyű telében, midőn nemcsak az ellenséges golyó és szurony, de az iszonyú hideg és hó is gyilkolt, olyan követelmények elé állították az embereket, melyeket teljesíteni mindenkoron a lehetőség legvégső határain volt. Rossz utakon, behavazott hegyeken át megindult az oroszok hátraszorítása a Duklai-horpadáson át. A bekerítéssel fenyegetett Galíciában harcoló orosz sereget  visszavonulásra kényszerítették. A Duklai-szorosban, a limanovai csatatér döntő helyén magyar csapatok harcoltak. Ez teszi nekünk a csatát különlegesen emlékezetessé. A Duklai-szorosban súlyosan megsebesülve esett fogságba december 24-én Kelemák Pál.
A sikerek ellenére a galíciai osztrák-magyar hadsereg az 1914-es kárpáti harcokban mintegy 800 ezer főt veszített.

folyt. köv.

Buborék

Cimkék