Itt vagyTartalom / A legjobb 75 között a magyar Jedi-kés

A legjobb 75 között a magyar Jedi-kés


Beküldte ufo - Ekkor: 2008 February 16

A világ legjobb 75 technológiája közé válogatták be egyedüli magyarként a forradalmian új sebészeti eszközt, a Jedi-kést a World's Best Technology fórumán.

A megmérettetésben a felfedezésre váró technológiákat több mint 100 befektető értékeli, köztük a Fortune 500-ba tartozó cégek képviselői. Az évente megrendezésre kerülő versenybe az Egyesült Államok és a világ legnevesebb egyetemei, laboratóriumai és kutatóhelyei neveznek újdonságaikkal.

Az intelligens Jedi-kés operáció közben folyamatosan információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. Takáts Zoltán találmánya lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát. Segíti az orvos döntését a megfelelő gyógyszer kiválasztásában és adagolásában. Az éppen vágott szövet molekuláinak ionizációján és tömegspektrográfiás mérésén alapuló módszernek köszönhetően a jövőben a tumoros betegek műtéteinél nem kellene az orvosnak várnia a szövettani vizsgálatok eredményére a műtét folytatásához.