Itt vagyTartalom / Fogytán a türelem, nő az elégedetlenség a szocialista alapszervezetekben

Fogytán a türelem, nő az elégedetlenség a szocialista alapszervezetekben


Beküldte detto - Ekkor: 2008 February 16

2008.02.15.

A minap egy hangulatos pesti kiskocsmában volt alkalmunk elbeszélgetni a szocialista párt egyik - magát nyilvános fórum előtt megnevezni természetesen nem merő - kerületi vezetőjével, akinek az MSZP országos politikájába is van beleszólása.

A kocsmában vágni lehetett a dohányfüstöt, csupa idősödő, vagy legalábbis középkorú férfi foglalta el a helyeket az asztalok mellett. Jellemző volt rájuk a borostás arcszőrzet, és mackónadrághoz vett makkos cipő. Tele volt a hely, talán azért, mert az egész kerületben itt a legolcsóbb a kisfröccs - mindössze száz Forintot kérnek el érte, ami, mint tudjuk, egyharmad vizitdíj.

Szocialista informátorunk udvariasan kezet fogott kocsmabéli ismerőseivel, majd miután helyet foglaltunk, ömleni kezdett belőle a szó. "Látják ezeket az embereket?" - mutatott körbe a kocsmában tartózkodókon - "nagyítóval sem talál közöttük Fideszest, a legtöbbjük tagja a helyi szocialista pártszervezetnek, sokan már a 90-es évek óta. Igazi, kétkezi munkásemberek, akiknek a napi nyolc óra fizikai munka után megivott fröccs jelenti a legnagyobb örömöt."

Még ha ezzel az állítással lenne is kedvünk vitatkozni, az nem kérdés, hogy a bennünket körbevevőkből süt a "baloldaliság". Ennek dacára innen-onnan elégedetlenség, a politikai helyzet kritikája hallatszik ki a borfogyasztástól hangossá váló beszélgetésekből.

Mint informátorunk elmondja, ezek az emberek, hasonlóan a többi szocialista törzsszavazóhoz, teljesen kétségbe vannak esve. "A Gyurcsány-kormány pont az ellenkezőjét teszi annak, mint amit a baloldali szavazók, a kisemberek várnának tőle" - fogalmaz a politikus. "A helyi alapszervezetben olyan viták vannak, amilyenek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Persze, korábban is voltak konfliktusok, mint ahogy minden pártnál, de eddig megvolt egyfajta összezárás a jobboldallal szemben: a Fidesszel szembeni gyűlölet erősebb volt az ellentéteknél."

S hogy ehelyett mi a helyzet most? A szocialista párttagok teljesen kiábrándultak Gyurcsány Ferencből és politikájából. Egy ideig elfedte a népszerűtlen intézkedések élét az a tény, hogy Gyurcsány 2006-ban legyőzte a gyűlölt Orbán Viktort. Mára azonban a helyzet az, hogy a kormány intézkedései elsősorban a baloldal törzsszavazóit, a kispénzűeket, a kétkezi munkából élőket hozza nehéz helyzetbe. "Ha a munkásnak el kell azon gondolkodnia, hogy vehet -e magának egy doboz cigit vagy egy kisfröccsöt, vagy minderről le kell mondania ha orvoshoz akar menni, az már régen rossz" - fogalmaz informátorunk.

Igazából persze a szocialisták nem az MSZP-ből ábrándultak ki. Mint informátorunk fogalmaz, a fő bajnak az SZDSZ politikáját tekintik, amelynek a csalódott párttagok szerint Gyurcsány Ferenc teljesen behódolt. "Sokak számára felháborító, hogy egy alig egy százalékos törpepárt diktáljon a nagy testvérnek" - fogalmaz a politikus. Mindemellett az is visszatetszést kelt a szocialistákban, hogy a koalíciós partner népszavazási kampányában a szocializmussal riogat. Arra a kérdésünkre, miszerint ezt hajlamosak-e magukra venni az MSZP-tagok, informátorunk válasza határozott igen. "Ne legyünk naivak" - szól a politikus felszólítása - "az MSZP törzsszavazókat pont a kádári nosztalgia vonzza a szocialista párthoz."

Amikor a közelgő népszavazásra kerül a szó, informátorunk csak legyint. "Ha a pártvezetés azt gondolja, hogy a mai napig hűséggel kitartó szocialisták majd azért fognak kampányolni, hogy fizethessenek azokért az egészségügyi ellátásokért, amelyekért eddig nem kellett, akkor keservesen csalódni fognak. Az MSZP szavazók többsége el sem megy szavazni március 9-én, akik meg elmennek közülünk, azok is inkább szavaznak a Fidesz álláspontjára, mintsem hogy a kormányzat több pénzt vegyen el tőlük. A kispénzű emberek nyomorát nehéz észrevenni kormányzati Audik ülésein terpeszkedve" - utal Gyurcsány Ferenc 2006-os választási kampányspotjára informátorunk.

Beszélgetésünkben szót ejtettünk arról is, hogy a közelmúltban több kerületben léptek át az MSZP-ből a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba. A politikus erről így vélekedett: "Az MSZDP végső soron mégiscsak az MSZP partnerszervezete, így ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Az azonban bizonyos, hogy egyre erőteljesebben feszül egymásnak a szocialista párton belüli két tábor. Az egyik a Gyurcsány-féle volt KISZ-esek, gazdag üzletemberek, akik tulajdonképpen az SZDSZ neoliberális politikáját valósítják meg kormányon. A másik tábor a régi kádáristák csoportja."

Informátorunk szerint nem kérdés, hogy rövidesen kenyértörésre kerül a sor. Mint fogalmazott, az igazi szocialisták nem fogják hagyni, hogy Gyurcsány tartósan visszaéljen a "szocialista" jelzővel. "A népszavazás után Kiss Péter és köre minden bizonnyal megbuktatja a kormányfőt, és baloldali fordulatot hoznak a kormányzásban. Ha mégsem sikerülne Gyurcsány Ferencet megbuktatni, akkor viszont a pártszakadás elkerülhetetlen. Egy párt sem teheti meg, hogy hosszútávon szembemegy a párttagság, a szavazóbázis értékrendjével."

Az elhangzottakra együtt érzően bólogatva mi mást is kívánhattunk volna a kormányból kiábrándult szocialistáknak, mint azt, hogy Gyurcsány Ferenc bukásának ideje mielőbb elérkezzen.

(Kpe webszerkesztőség)
Nemzeti Hírháló