Itt vagyTartalom / Morvai: Sólyomnak módjában áll(na), hogy ne írja alá a törvényt

Morvai: Sólyomnak módjában áll(na), hogy ne írja alá a törvényt


Beküldte detto - Ekkor: 2008 February 13

Nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvény elfogadása kapcsán Morvai Krisztina. A jogász azt kéri Sólyom Lászlótól, hogy ne írja alá és ne hirdesse ki a jogszabályt.

Morvai Krisztina szerint a törvény megszavazása után csődhelyzetbe került a demokrácia, hiszen a saját bevallása szerint is hazugsággal hatalomra került kormány olyan jogszabályt alkotott, amely a magyar emberek vagyonát egy szűk kis csoport, néhány milliárdos külföldi és belföldi befektető kezére játssza át. A törvényből az is következik, hogy a külföldi és belföldi magánbefektetők hasznát a magyar emberek egészségük, vagy akár életük kockáztatásával fizetik meg. A jogász szerint a demokrácia megcsúfolása, hogy a nép akaratával szinte erőszakosan szembeszállva a kormány rákényszerítette a gyűlölt törvényt a magyar betegekre, a magyar biztosítottakra, Magyarországra.

Éppen ezért Morvai azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy akadályozza meg a törvény hatálybalépését azzal, hogy azt nem írja alá és nem hirdeti ki. Erre Morvai szerint Sólyom Lászlónak lehetősége is van, hiszen az alkotmány úgy fogalmaz: a népszavazásra bocsátott törvényt a köztársasági elnök csak akkor írja alá, ha azt a népszavazás megerősítette.

Mint ismeretes, Morvai Krisztina még tavaly decemberben törvényt megerősítő népszavazást kezdeményezett a 17-én a koalíciós többség által először elfogadott jogszabályról.

Ma már nem „csupán” morális válság van Magyarországon. Ennél sokkal többről van szó. A demokrácia, a jogállamiság és az ország alkotmányos működése került súlyos válsághelyzetbe. Államfőként ebben a drámai helyzetben Sólyomnak történelmi felelőssége van – írja Morvai, aki a magyar demokrácia és a magyar emberek méltóságának, az ország nyugalmának megőrzése, illetve visszaállítása érdekében kéri a köztársasági elnököt: éljen alkotmányos jogával és ne írja alá az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt.

Ezzel egyben azt is kérem, hogy teljesítse alkotmányos kötelezettségét és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett! – fejezi be nyílt levelét Morvai Krisztina.

MSZF: Sólyom tartson ki elutasító álláspontja mellett

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztala körül helyet foglaló társadalmi szervezetek, szakszervezetek és politikai csoportok arra szólítják fel Sólyom László köztársasági elnököt, hogy tartson ki elutasító álláspontja mellett, és továbbra se írja alá az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése előtt utat nyitó törvényt – tűnik ki abból a nyílt levélből, amelyet a Fórum Társadalmi Koordinációs Bizottsága küld a Magyar Köztársaság elnökének, és melynek tartalmáról előzetesen tájékoztatták a sajtót.

A Magyar Szociális Fórum Társadalmi Koordinációja úgy látja, hogy a szavazópolgárok elsöprő többsége igennel szavaz majd a népszavazási kérdésre: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?”

(MNO)