Itt vagyTartalom / Energiatakarékossági pályázat

Energiatakarékossági pályázat


Beküldte ufo - Ekkor: 2008 February 11

GKM - tavasszal írhatják ki az energiatakarékossági pályázatokat

A beérkezett észrevételek feldolgozása után várhatóan tavasszal hirdeti meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a lakossági energiatakarékossági pályázatait - mondta Ábrahám Gergely a tárca szóvivője kedden az MTI-nek.
A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) pályázatait január 28-ig lehetett véleményezni a GKM civil fórumán. Két hét alatt összesen 32 észrevétel érkezett magánszemélyektől és civil szervezetektől; a pályázat tervezetét 1.800-an töltötték le.

A szóvivő elmondta: a minisztérium az idei energia-megtakarítást, illetve a megújuló energiahordozó felhasználásának növelését célzó pályázatoknál több módosítást is tervez: egyszerűsödne a pályázati csomag, s bővítenék a pályázók körét is a nem hagyományos építési módú, iparosított technológiával épített - panel, alagútzsalu, öntött, vasbeton-vázas és egyéb előre gyártott technológia - lakások egyedi beruházásainak a bevonásával.

A GKM elképzelései szerint magasabb támogatási aránnyal ösztönöznék az energetikailag hatékonyabb, több pályázati célt megvalósító lakossági, illetve a megújuló energiahordozó felhasználás növelésére irányuló beruházásokat és emelnék a felvehető kedvezményes hitel összegét is.

A szóvivő kifejtette: a lakossági energia megtakarítást és a lakossági megújuló energiafelhasználást ösztönző beruházások támogatási rendszere várhatóan külön kiírásban jelenik meg. A tervek szerint külön-külön pályázathatnának a felhasználók a különböző energiatakarékossági célú és a több célt megvalósító beruházások támogatására is.

Tavaly a Nemzeti Energiatakarékossági Programra és a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogramra 5.067 pályázat érkezett. A győztes pályázatok száma meghaladta a 3.500-at, támogatási igényük pedig több mint 800 millió forint volt. A támogatás révén igényelt kedvezményes hitel összege 2,3 milliárd forintot tett ki.

A 3.500 pályázat támogatására felhasznált vissza nem térítendő állami támogatás segítségével 5,8 milliárd forint értékű beruházás valósult meg. A GKM tavaly kevesebb állami támogatással több pályázatot támogatott, mint 2006-ban, a támogatás energetikai hatékonysága pedig 40 százalékkal haladta meg az előző évit.