Itt vagyTartalom / A víz gyógyító ereje

A víz gyógyító ereje


Beküldte ufo - Ekkor: 2008 February 10

Nemcsak gyógyvízzel és termálvízzel lehet gyógyítani, hanem sima vízzel is. Sebastian Kneipp, a híres német természetgyógyász a XIX. században így fogalmazott: "Ez a gyógyítás igazi művészete, se túl sokat, se túl gyakran, mindent a maga idejében."

A természetgyógyászat módszertani kulcsszava a mérték. Sem a hosszan tartó hideg, sem a tartós meleg fürdő nem helyes. A hideg víz eszerint csak 20-30 másodpercig alkalmazható és kizárólag csak meleg testre. Nyilvánvaló, hogy minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad csak alkalmazni. A gyenge szervezetűek ne kezdjék a kúrát túl hideg vízzel. A hideg vízbe mártott szivaccsal vagy ruhával való lemosás enyhébb hatású, mint a hideg vízfürdő, de azért hatásos gyógymód az is.

Gyógyítás váltakozó hőmérsékletű vízzel

Az egyik legegyszerűbb ingerterápia a hideg és meleg vizes zuhanyozás. A zuhanyozást mindig meleg vízzel kell kezdeni és hideg vízzel befejezni. Ezt egymás után többször lehet váltogatni, de mindig a hideg víz legyen az utolsó. A meleg vizes zuhanyozás kb. 2 percig tartson, a hideg vizes zuhanyból elég 30 mp is. Aki a hideg vizet nem bírja, az hideg vizes szivaccsal is letörölheti testét. A váltakozó hőmérsékletű víz tehát frissít, erősíti az immunrendszert, javítja a keringést.

Érszűkület esetén a lábat felváltva kell egy-egy lavor meleg, majd hideg vízbe helyezni, többször egymás után.

A meleg vizes fürdő hatása gyógynövénykivonatokkal, illóolajokkal, sőt egyszerű konyhasóval még fokozható.

A fürdővízbe csepegtetett levendulaolaj vagy főzet nyugtat, az eukaliptuszolaj pedig frissít, tisztítja az orrot, tágítja a hörgőket. A gyógyszertárban többféle illóolaj és gyógynövény is kapható.