Itt vagyTartalom / Hogyan előzhetjük meg az influenzát?

Hogyan előzhetjük meg az influenzát?


Beküldte ufo - Ekkor: 2008 February 10

A hol hidegebbre, hol enyhébbre forduló időjárás következtében gyakoribbá válnak a meghűléses megbetegedések. A közönséges megfázás tüneteit észlelve, sokan keresik fel orvosukat influenzának vélt betegséggel. A legtöbb esetben azonban csak egy egyszerű meghűlésről van szó.
Fontos, hogy a tüneteket felismerve képesek legyünk az egyszerű meghűlést a sokkal súlyosabb, orvosi ellátást igénylő influenzától elkülöníteni. A meghűlt szervezet veszít ellenálló képességéből. Ilyenkor szaporodnak el a baktériumok. Bizony nem ritkaság, hogy hogy a kis megfázások komolyabb, fertőzéses betegségekhez vezetnek. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, a kínzó tünetek, mint hurut, eldugult orr, mellkasi fájdalom stb. azonnali enyhítése.

Az influenza tüneteinek észlelésekor azonban azonnal forduljunk orvoshoz. A gyermekek és az idős emberek esetében, valamint a terhesség, szoptatás időszaka alatt a tüneteket még óvatosabban kell megítélni.

Megelőzés

A különböző védekezési, megelőzési módszerek közül a leghatásosabbnak a védőoltás számít. Figyelembe véve azt, hogy a náthavírus minden évben más fehérjeburokkal lép fel, így a védőoltást mindig az aktuális oltóanyaggal kell elvégezni - ügyelve a megfelelő időpontra is: legjobb erre a szeptembertől októberig tartó időszak. A teljes védettség két hét elteltével alakul ki.

Fontos a rendszeres, friss levegőn végzett mozgás, sport. S nem elhanyagolható a meleg és hideg vízzel való zuhanyzás váltogatása sem a kellemetlen tünetek elkerülésére.