Itt vagyTartalom / Egyre korábban kezdik a szexet a fiatalok

Egyre korábban kezdik a szexet a fiatalok


Beküldte ufo - Ekkor: 2008 January 15

Egyre korábban kezdik a szexet a fiatalok

A legújabb felmérések szerint a fiatalok serdülése és nemi élete is 3-5 évvel előbb kezdődik, mint 20-25 évvel ezelőtt. Ma már a lányok is átlagosan 15-16 éves korban veszítik el a szüzességüket, és ezért sokan a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő fertőzések ellen sem tudnak hatékonyan védekezni. Nagyrészt az igen korán kezdődő szexuális élet hatására Magyarországon különösen magas a nem kívánt terhességek aránya: száz élveszületésre az elmúlt években közel 60, míg tavaly több mint 55 terhességmegszakítás jutott.
A szex mint feszültségoldás

Egy középiskola szerelmi és szexuális viszonyai

Személyiségkárosodást okozó szexszimbólumok
A tizenévesek szexuális aktivitása folyamatos növekedést mutat világszerte, ezért napjainkban egyre sűrűbben találkozunk olyan serdülőkorú fiatalokkal, akik rendszeres szexuális életet élnek. A túl korai közösülés azonban nem egyszerűen az életkortól függ, mert a felnőttkor sem jelent garanciát a nemi kapcsolatra való felkészültségre.

A 15-18 évesek szexuális problémáit - ezek közé tartozik a túl korán kezdett nemi élet is - leginkább az okozza, hogy pszichés fejlődésük többnyire nem tart lépést testi fejlettségükkel - mondta az [origo]-nak Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus. A szakértő szerint a szex ráadásul mostanában éppúgy a feszültségoldó technikákhoz tartozik, mint az alkohol, a dohányzás vagy a drogok. A gyorséttermi étkezéshez hasonló folyamat jellemzi a kamaszok szexuális életét is: a szükségletek gyors kielégítése, a nem túl igényes körülmények közötti "fogyasztás", majd a gyors felejtés. Emellett nyáron, iskolai szünetben a tizenévesek ma már sokkal szabadabbak: sűrűbben találkoznak a barátaikkal, 13-14 évesen már járnak bulikba, és az iskolai stressztől mentesen mindinkább felszabadultabban viselkednek. Az éjszakázás pedig sajnos magával vonzhatja az alkoholfogyasztást is, ami könnyen elősegítheti a meggondolatlan és sokszor igen korai szexuális kapcsolatlétesítést is - emelte ki a szakértő.

Hiányos ismeretek a gyerekek és a szülők részéről is

A tizenévesek biológiai ismeretei rendkívül hiányosak, és csak tetézi a gondot, hogy általában nem a szüleikhez, hanem a barátaikhoz fordulnak tanácsért. A serdülők felnőttek iránti bizalmatlansága, félszegsége komoly problémákat vet fel. Ennek hiányában sajnos sok fiatal meggondolatlanul váltogatja alkalmi partnereit, éretlenségéből adódóan eszébe sem jut, hogy komoly baja is származhat ebből. A szexuális élet kérdéseiről a legtöbb családban nem, vagy nem a megfelelő módon beszélnek, ezért a szülők sokszor nem is tudnak tinédzser korú gyermekük szexuális kapcsolatáról, a partnert nem is ismerik.

Folytatás az ORIGO.HU -n