Itt vagyTartalom / Nem kegyelmeznek az ittas sofőröknek

Nem kegyelmeznek az ittas sofőröknek


Beküldte detto - Ekkor: 2008 January 14

Akár csak egyetlen korty ital és a jogosítványnak annyi. Egy hét múlva már annak is elveheti a vezetői engedélyét a rendőr, akinél akár a legcsekélyebb alkoholfogyasztást is kimutatja a szonda a közúti ellenőrzésnél. Eddig a 8 ezrelékes véralkoholszint volt a tűréshatár, mostantól nincs tűréshatár. A statisztikák szerint egyébként minden tizedik balesetet ittas sofőr okozza.

A jogosítványt eddig is csak akkor vették el, ha 8 ezrelék feletti értéket mutatott a szonda. Ez egy hét múlva megváltozik.

„Jövő hét vasárnaptól már az enyhébb súlyú cselekmény esetén is el lehet venni a helyszínen, tehát akkor, amikor kimutatható az alkoholfogyasztás, de még nincs ennek hatása alatt a jármű vezetője” – mondta Jámbor István, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Vagyis egy korty ital is elég, hogy akár három hónapig ne vezethessen az illető. Legfeljebb ennyi időre lehet bevonni a vezetői engedélyt. Ha a szabálysértési eljárás ennél korábban lezárul, akkor hamarabb kaphatja vissza. Hacsak nem tiltották el a vezetéstől.

A közlekedési szabálysértőkkel szemben tavaly ősszel meghirdetett zérótolerancia jegyében szigorították a szabályozást. 2006-ban 21 ezren sérültek meg közlekedési balesetben, ebből 2271-en ittas vezetés miatt. Ilyen balesetekben 154-en haltak meg. Ráadásul az abban az évben végzett másfél millió közúti ellenőrzésből 42 ezernél jelzett a szonda alkoholfogyasztást.

A szigorításnak pedig van visszatartó ereje.

„Nem gondolom azt, hogy ezzel egy csapásra megoldódna minden, de más intézkedésekkel együtt ez alkalmas lesz a közlekedési morál javítására” – mondta Kovács Kázmér ügyvéd.

Ilyen például a szigorított pontrendszer, amely az év elejétől lépett életbe. Az ittas vezetésért például a jogosítvány elvételén túl ezentúl 7 helyett 10 büntetőpont jár.