Itt vagyBlogok / detto's blog / Piroska néni izgága

Piroska néni izgága


Beküldte detto - Ekkor: 2011 October 29

Történt, hogy az egyik észak-bihari településen a hetvenen túli Piroska néni visszakövetelte a kommunista államosítás idején elorzott földdarabkáját, amelyet „idestől” örökölt.

Ebben az ügyben tán százszor is megkereste a földügyekkel foglalkozó helybéli tótumfaktumot, aki még az ezredfordulón kijelentette neki, hogy „Piroska néném, az a helyzet, hogy járni jár, csak nem jut”. Pedig már a tulajdonjogát igazoló birtoklevelet is régen leküldték – legalábbis ezt mondták neki a megyeszékhelyen –, de sajnos az önkormányzatnál nem találtatott a keresett okmány.

Így történhetett, hogy közel a nyolcvanadik esztendejéhez Piroska néni megfogadta, hogy márpedig nem hagyja az „ides” földjét, és ezerszer is visszamegy érte a hivatalba, ha kell. Még ha be is van ékelődve abba a 700 hektárba, ami manapság az egyik régi elvtárs tulajdonát képezi. Igaz, az utóbbi ma már meggyőződéses földesúr („uniósan támogatott farmergazda”), és a helybéli polgármesterrel bratyizik. Így eshetett, hogy kéz kezet mos alapon valahol elkallódott a Piroska néni birtoklevele.
Izgága vénasszony. Nem „szeressük” az ilyeneket – szólt a billog többször is, amikor a régi elvtársak – manapság nem az ideológiában, hanem a bizniszben társak – összegyűltek valahol. És vigyáztak, hogy nyilvános helyen hintsék el a szentenciát.

Majd telt az idő, és Piroska néni belebotlott az egyik jóhiszemű hivatalnokba, aki örömmel újságolta neki, hogy megvan az ominózus papír, tessék jönni, aláírni. Arról aztán már igazán senki nem tehet, hogy a gyanútlan és avatatlan hivatalnokot, akiben túltengett a kötelességtudat, utólag le kellett építeni. Sokan kerülnek manapság az utcára. Nem feltűnő.

Piroska nénit, az izgágát, pedig meghurcolták, mert úgymond „kilopta” a saját birtoklevelét a hivatali fiókból. De hát Istenem! Jár így az ember az Érmelléken, ha az „idestől” örökölt földre fáj a foga…

Piroska néninek csak a perköltséget kell visszafizetnie. A tulajdonjogi bizonylatát, amit „kilopott” és aláírt, már „önként” szolgáltatta vissza.
Hát így állunk ezekkel az izgága némberekkel. Jó lesz az önkormányzatoknak vigyázni! Nem lehet elég éber az ember.

Sütő Éva
Reggeli Újság
/Forrás: erdely.ma/